Wat is mijn talent? Hoe 'chaos' bij vrouwen met het talent 'aanpassingsvermogen' in hun voordeel werkt

Uncategorized Dec 02, 2017

Ik weet van mijzelf dat ik veel tot het laatste moment uitstel. Dat is altijd al zo geweest.

Ik neem mij elke keer voor om ver van tevoren ergens aan te beginnen, zodat ik eens ruim op tijd klaar ben. Zo ook met de voorbereidingen van mijn talentenworkshop.

Ik had een nieuwe opzet in gedachten die ik nog niet helemaal had uitgewerkt.

Vol goede moed en energie, en ruim op tijd, duik ik achter mijn computer. Vervolgens ga ik alles doen, behalve de workshop voorbereiden.

Na een hele dag werken, heb ik bergen werk verzet. Maar van die workshop is nog niks op papier gekomen. Vol schuldgevoel sluit ik de dag af en neem ik mij voor om morgen weer te beginnen.

Op mijn best onder druk

Dat gaat zo anderhalve week door. Zo gaat het altijd bij mij. Dat weet ik van mezelf. Ik weet dat het goedkomt, want op het laatste moment krijg ik de meest geniale inzichten. Maar toch baal ik er elke keer weer van. En het is ook zonde van de energie. Ik had beter kunnen gaan sporten of iets leuks ondernemen met vrienden. Nu ik weet dat ik het talent adaptability (aanpassingsvermogen) heb, verdoe ik mijn tijd niet meer met dit soort acties. Net zoals alle andere talenten kun je dit talent productief leren inzetten. Nu wacht ik niet meer tot het laatste moment maar heb een mooie middenweg gevonden waarbij dit talent optimaal tot zijn recht komt.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt: 

Mensen met een sterk aanpassingsvermogen leven in het heden. Ze zien de toekomst niet als iets dat vastligt. Ze zien de toekomst als een plek die ze kunnen creëren aan de hand van de keuzes die ze in het heden maken.
Ze ontdekken hun toekomst keuze voor keuze.
Ze vinden onverwachte verzoeken of wijzigingen niet vervelend. Het tegendeel is waar: ze verwachten ze. Op een bepaalde manier kijken ze ernaar uit.
Ze zijn zeer flexibel en blijven productief als ze door omstandigheden in veel verschillende richtingen worden gestuurd.
Het briljante van mensen met een sterk aanpassingsvermogen ligt in de manier waarop ze reageren op chaos: ze kunnnen snel reageren op en zich snel aanpassen aan omstandigheden die anderen angst inboezemen of intimideren.
Mensen met een sterk aanpassingsvermogen vinden manieren om door te gaan als er onverwachte dingen gebeuren. Hun natuurlijke gave om in het moment te leven helpt anderen om een weg voorwaarts te zien.
Op crisismomenten blijven ze rustig, waar anderen in paniek raken. En ze zijn er goed in om andere mensen die niet zo van verandering houden, te coachen in hoe zij met veranderingen kunnen omgaan. Ze zijn dan ook goede verandermanagers en early adopters. Nieuwe ontwikkelingen integreren ze snel in hun leven.
Net als alle andere talenten is 'adaptability' een talent dat je productief kunt inzetten als je het leert managen.

Wat kost iemand met adaptability energie?

Je houdt er niet van om ver vooruit te kijken en je agenda ver vooraf in te plannen (vragen als “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” zijn niet aan jou besteed)
Iemand die adaptability hoog heeft staan houdt niet van routine en voorspelbaarheid.
Iemand met adaptability is zelf heel flexibel en heeft een hekel aan iemand anders zijn inflexibiliteit.
Als iemand anders weerstand voelt om voor verandering open te staan.
Taken/klussen langer dan een jaar zijn niet interessant voor jou (het beroep beleidsmedewerker is niks voor jou bijvoorbeeld)
Structuur en planning kost je energie
*Belangrijke noot: (hoe adaptability bij jou tot uiting komt hangt tevens van je andere talenten af)

Wat heeft iemand met adaptability nodig? Een aantal voorbeelden

Ze halen energie uit onverwachte gebeurtenissen en erg drukke periodes.
Ze zijn het meest productief met kortetermijnopdrachten.
Mensen met adaptability houden ervan om in het hier en nu te reageren op dat wat zich aanbiedt. Dat is hun kracht. Ze hebben vrijheid nodig om te leven volgens hun eigen agenda.
Deze eigenschappen van adaptability hangen helemaal af van de combinatie met andere talenten. Ik heb bijvoorbeeld achiever op nummer 1 en arranger op nummer 9. En strategisch op 10. Zij helpen mij om aanpassingsvermogen (nr. 8) strategisch in te zetten wanneer het handig is en helpen mij bij het afronden van een project en om focus te houden. De arranger in mij is als een soort dirigent en kan goed kijken wanneer ik wel en niet in moet gaan op een bepaalde actie en hoe dat in zijn geheel past (uitzoomen en inzoomen). Daardoor lukt het me goed om mezelf en andere mensen naar de eindstreep te leiden.

Tips om adaptability productief in te zetten

Een talent kan een rauwe vorm (raw) hebben en een volwassen (mature) vorm. Onderstaande tips helpen je om het talent 'adaptability' productief in te zetten:

Tip 1. Creëer helderheid

Marijke (gefingeerde naam) herkent zich erin dat ze zich goed kan aanpassen en dat ze in het moment leeft. Waar iedereen stress ervaart in crisistijd, blijft zij rustig. Maar ook krijgt ze vaak te horen van collega’s dat ze chaotisch overkomt. En dat het voor anderen niet erg duidelijk is wat ze doet. Ze doet wat op het moment nodig is en dat kan dus heel sterk wisselen. Het overkoepelende of achterliggende grotere geheel is voor collega’s niet altijd zichtbaar.

Als je in een team werkt, is het belangrijk om aan je collega’s duidelijk uit te leggen hoe dit talent werkt.

Als ondernemer is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je discipline en structuur waarschijnlijk laag hebt staan. Die vormen je blinde vlek. Vermijd rollen die om structuur en voorspelbaarheid vragen. Ze verstikken je onafhankelijkheid. Kijk naar je andere talenten die je kunnen ondersteunen met het vinden van focus. Heb je die niet in huis? Huur dan bijvoorbeeld iemand in die jou ondersteunt met structuur en systemen.

Tip 2a. Sla timemanagementcursussen over

Het heeft geen zin om jou een cursus timemanagement te laten volgen. Jij haalt immers juist onder druk het beste uit jezelf.

Belangrijk is wél om te onderzoeken of je het nu echt tot het allerlaatste moment wacht of misschien twee dagen van tevoren in actie komt.

Als je op dinsdag een tentamen hebt waar je 5 dikke boeken voor moet lezen, is het natuurlijk te laat als je daar op maandagavond mee begint. Dus leer daarmee te spelen.

Maar het heeft voor jou geen zin om daar een maand van tevoren mee te beginnen. Dus leer te zien tot wanneer je het kunt uitstellen. En als je met andere mensen samenwerkt, moet je je bewust zijn van de impact die jouw aanpassingsvermogen heeft op je samenwerkingspartners. Onderzoek welke acties je kunt uitbesteden aan die ander. Vraag of hij/zij je kan helpen met structuur.

Wees je er ook van bewust dat jij niet van plannen en structuur houdt, maar dat de meeste mensen niet zonder kunnen. Mensen hebben ook richting nodig, dus geef hen die ook.

Tip 2b. Energiemanagement kan wél helpen

Timemanagement is voor jou niet geschikt, maar leren omgaan met je energie en die goed verdelen over een dag, kan jou juist wél goed helpen. Zacht werken kan hier bijvoorbeeld goed bij helpen. Meer weten over zacht werken? Check dan mijn online training: harde resultaten met zacht werken voor meer info. 

Tip 3. Prioriteer je acties

Sommige dingen – en sommige mensen - kunnen ook best even wachten, daar hoef je je niet schuldig om te voelen.

Jij kunt heel goed dingen in het moment bedenken. Dat is prima. Maar schrijf ze dan wél op, dan hoef je later niet nog eens tijd aan dezelfde actie te besteden.

Bedenk ook dat jouw energie om op dingen in het hier en nu te reageren, groter is dan normaal. En dat je als je voelt dat je moet reageren jij die energie sneller voelt dan anderen, maar dat dat niet betekent dat je die energie altijd serieus hoeft te nemen en ook daadwerkelijk móet reageren.

Tip 4. Onderzoek ál je talenten

Kijk welke andere talenten je kunnen helpen met focus aanbrengen. Dat is heel belangrijk bij adaptability. te kijken wat je andere talenten zijn en hoe deze talenten jou kunnen ondersteunen omAlleen dan kan je dit talent optimaal inzetten.

Daarbij kan ik je helpen. Meld je aan voor een Talentscan. Dan onderzoeken we samen wat je nodig hebt, zodat je jouw talenten optimaal kunt inzetten voor jezelf en de mensen om je heen.

Per maand heb ik ruimte voor 4 gratis Talentscan gesprekken.

*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘adaptability’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent. 

Ja ik wil nu al grote stappen maken en ik meld mij aan voor een Talentscan

Het komende half jaar komen alle 34 talenten aan bod. Wil je er geen één missen? Abonneer je dan op m’n nieuwsbrief, dan krijg je ze vanzelf in je mailbox.”. Als je je aanmeldt voor mijn e-boek (zie hieronder) dan ontvang je tevens mijn e-boek' ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen. 

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro
 

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.