Hoe behoeften van anderen aanvoelen je in de weg zit bij het vinden van je droombaan

Uncategorized Dec 02, 2017

Barbara, een carrièrevrouw van 33 met indrukwekkende opleidingen, werkt in een multinational met een koude mentaliteit. Een echte mannencultuur. Ze is voor haar werk veel weg van huis, en dus weinig bij haar 2 kinderen en man. Ze heeft nauwelijks tijd voor haar familie, maar ook niet voor zichzelf.

Als ze na een lange werkdag thuiskomt, wil ze zichzelf het liefst een uur opsluiten op haar slaapkamer. Zich afsluiten van al die mensen die iets van haar willen: haar collega’s, haar manager, haar man, haar kinderen en haar moeder die haar elke dag belt.

Barbara heeft vaak hoofdpijn en voelt dat ze tegen een burn-out aanzit. Ze verlangt naar rust en stilte. Naar tijd voor zichzelf.

Elke keer wanneer ze de auto parkeert, neemt ze zichzelf voor om tijd in te ruimen voor zichzelf. Maar zodra ze de voordeur opent, breekt ze al weer met die belofte aan zichzelf. Voordat ze het weet, zit ze weer een half uur naar het gezeur van haar moeder te luisteren en verhaaltjes voor te lezen aan haar zoontje. En tot overmaat van ramp zit haar man doodleuk met z’n benen omhoog op de bank en roept, zodra ze binnenkomt: “Hoe laat eten we?”

In plaats van te zeggen “Ik ben moe, kun jij het doen?” cijfert ze zichzelf elke keer weer weg. Barbara staat altijd voor de ander klaar, zowel in haar werk als in haar privéleven. Maar zichzelf ‘bedient’ ze niet. Ze is boos op zichzelf dat ze het weer zover laat komen.

Veel vrouwen hebben hier last van

*Barbara is niet de enige. Veel vrouwen met het talent individualisering voelen haarfijn aan wat de ander nodig heeft. Deze vrouwen houden niet van generalisaties of types, omdat zij juist focussen op verschillen tussen mensen. Als je het talent individualisering in huis hebt is het belangrijk om jezelf af en toe op te laden door bewust situaties en mensen op te zoeken die jou waarderen om jouw uniekheid, jouw behoefte's ook aanvoelen en je niet behandelen als een eenheidsworst. 

Heb jij dat ook? Gefeliciteerd! Want het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel… Dit talent heeft ook heel positieve kanten.

 

Geschilderd door Elliot @artofelliot www.aydn.co.za. Zoon van Sam McDonald. Sam is  een Strengths vriendin van mij die ik ken van de @StrengthsStrategy opleiding en in 'real live' heb ontmoet in  Cape-Town Zuid Afrika  bij een andere talententraining. Dit schilderij verbeeldt in mijn ogen prachtig dat iedereen uniek en tevens complex is. Iedereen heeft iets bijzonders waarmee hij of zij een impact mee kan maken in deze wereld.  

Positieve kanten van het individualiseringstalent

Iemand met individualiering ziet de unieke talenten van mensen en ook wie optimaal kunnen samenwerken. Het idee dat er maar een goede manier is om mensen te managen staat ver van jou af. Mensen zijn uniek.
Omdat jij zo’n observator bent van andermans talenten, help jij de ander het beste uit zichzelf te halen. Heel snel heb jij door wie je voor je hebt en intuïtief weet jij wie past bij welke taak of baan.
Dit talent kan zeer productieve teams helpen creëren. Jij weet intuïtief dat een geweldig team bestaat uit verschillende individuen met ieders eigen unieke talenten.
Je denkt nu vast: “Maar dat is toch hetzelfde als empathie?” Het lijkt erop, maar het is niet hetzelfde.

iemand met empathie voelt goed de emoties van de ander aan
iemand met individualisering voelt goed de behoeftes van de ander aan
Zo’n talent kan dus positief zijn en je productief maken, maar als je niet goed weet hoe je dit talent het beste inzet, kun je eraan onderdoor gaan.

Cijfer jij jezelf ook weg, omdat je continu gericht bent op de behoeftes van mensen om je heen? En begint dat je op te breken?

Dat hoeft niet zo te blijven!

Ook jij kunt dit talent weer in balans brengen.

Hoe? Met de volgende tips.

Tip 1. Jij hoeft niet alle oplossingen aan te dragen

*Voor mensen met dit Talent is het belangrijk om te accepteren dat jij de behoeften van anderen intuïtief kan aanvoelen. Je voelt vaak de behoeften van mensen aan nog voordat zij dat zelf doorhebben. Dit kun je ook als een last ervaren. En ook kan het ervoor zorgen dat je je eigen behoefte’s vergeet. Voorbeeld: collega voelt zich rot op het werk en hij hoeft het niet eens te vertellen maar jij voelt wat hij nodig heeft en voelt je geroepen om daar een oplossing voor te vinden. Besef dat een luisterend oor vaak al voldoende is. Laat je collega merken dat je het vervelend vindt dat ze zich niet happy voelt maar je hoeft het niet voor haar op te lossen. 

 Tip 2. Wees niet Atlas, maar TomTom

Misschien ken je ‘m wel: het mythologische figuur Atlas. Hij draagt de wereld op zijn schouders. Maar is de rol van TomTom niet veel fijner? Die wijst je de weg naar je eindbestemming.

Jij hebt een 6e zintuig om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Als bruggenbouwer kun jij als TomTom dienen om bepaalde behoeftes van persoon X te verbinden met persoon Y, die kan helpen in die behoeftes te voorzien.

Dus: als Klaas belt met een probleem, hoef jij het niet voor Klaas op te lossen. Klaas is al blij als je een luisterend oor biedt en wordt zelfs euforisch als je ook nog zegt dat je ‘m in contact kan brengen met Marietje, die de oplossing in huis heeft.

Tip 3. Maak de StrengthFinder test

Maar laat je wel coachen door een ervaren StrengthFinder coach. The magic ligt echt in de feedback. Dus als je een duurzame verandering teweeg wil brengen moet je er ook mee aan de slag. Het ontdekken van je talenten gaat niet om het rapport van een testje. Het gaat erom wat je met die uitslag dóet, zodat je een blijvend effect bereikt in je hele leven en je relaties.

Met intensieve Talentcoaching schop je je eigen leven omver om er het beste uit te halen. Om echt impact te maken met je talenten, zul je ze moeten ontwikkelen en trainen; en daar kan alleen een goede en ervaren Talentencoach je bij ondersteunen.

Resulaten van Barbara

Nog even terugkomend op Barbara: zij neemt nu tijd voor zichzelf zonder zich schuldig te voelen, heeft geen hoofdpijn meer, heeft geen overwicht meer, zorgt goed voor zichzelf en geeft op haar werk aan wat zij nodig heeft in plaats van zich aan te passen.

Het resultaat: ze haalt weer energie en voldoening uit haar individualiseringstalent en beseft dat dit talent zo belangrijk voor haar is, dat ze het als leidraad wil gebruiken voor haar zoektocht naar ander werk.

In plaats van dat ze leegloopt op haar werk, neemt ze weer de regie en heeft ze werk voor zichzelf gecreëerd waar ze energie van krijgt en waar het bedrijf beter van wordt. Het is niet meer een kwestie van overleven, maar voluit leven vanuit de waarden die voor Barbara belangrijk zijn.

*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘individualisering’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent. Barbera heeft bijvoorbeeld naast individualisering ook empathie in haar top 5. Empathie en Individualisering lijken op elkaar. Deze twee talenten samen versterken het gedrag, gevoel en denken en het is belangrijk om deze talenten te leren managen omdat de energie en behoeftes ook sterker zijn. Als je deze talenten in jezelf goed kan managen wordt de bijdrage ook groter. 

Ben jij ook sterk in individualisering?

Wil je weten welk(e) talent(en) jij hebt en hoe je die optimaal inzet om je leven vorm te geven?En nieuwsgierig naar wat een Talenten traject voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een Talentscan. En dan kijken we of ik de juiste persoon en die jou kan ondersteunen bij jouw (loopbaan) vraag. Per maand heb ik ruimte voor 4 gratis Talentscan gesprekken.

Ja ik wil nu al grote stappen maken en ik meld mij aan voor een Talentscan

Het komende half jaar komen allen 34 talenten aan bod. Wil je er geen één missen? Abonneer je dan op m’n nieuwsbrief, dan krijg je ze vanzelf in je mailbox.”. Als je je aanmeldt voor mijn e-boek (zie hieronder) dan ontvang je tevens mijn e-boek' ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen. 

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro
 

 

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.