Anna, projectleider op een marketingafdeling bij een grote bank, vreet zichzelf op. Geërgerd denkt ze: “Die eindeloze vergaderingen… Zeur niet, ga dit gewoon eens uitvoeren.” De agenda is voor de derde keer op rij hetzelfde.
Voor haar was het al maanden geleden helder wat iedereen moest doen om het gewenste doel te bereiken, maar waarom voeren haar collega’s de actiepunten niet uit zoals afgesproken?!
Haar initiatieven worden niet serieus genomen
Ze had zelf een geweldig idee voor ’n nieuwe dienst en dacht dat ze toestemming had om die te lanceren, maar elke keer vangt ze bot en wordt haar idee afgekeurd. Natuurlijk blijft ze moeite doen voor haar initiatief. “Ik doe zo veel, maar het werkt allemaal niet”, vertelt ze me gefrustreerd.
Van baan wisselen?
“Misschien maar weer van baan wisselen?” Ze loopt al een tijdje rond met deze gedachte. Meestal weet ze wel wat ze wil en vindt ze makkelijk een nieuwe baan – door ‘gewoon’ in actie te komen. Maar de laatste keren heeft dit toch niet goed uitgepakt en viel ook haar nieuwe werk na een paar maanden flink tegen. Sindsdien durft ze niet meer zo goed te vertrouwen op haar actiegerichtheid.
Bovendien weet ze eigenlijk niet goed wat ze wil. Kennelijk kiest ze steeds verkeerd, dus wat past dan wél? Ze heeft al van alles geprobeerd (nieuwe studies, cursussen, andere banen, gesprekken met managers en testjes op internet), maar ze krijgt het maar niet helder.
Niks doen is geen optie
Ze wil graag iets doen om haar situatie te verbeteren, want niks doen is geen optie. Dan voelt ze zich nutteloos en dat voelt allesbehalve goed. Dat is voor doeners (talent ‘prestatiegerichtheid’ of ‘actiegerichtheid’ ofwel activator) zoals Anna een erg grote trigger: onduidelijkheid over wat je wilt en geen doelen meer hebben. Plus geen autonomie en vrijheid hebben om actie te nemen zoals met die nieuwe dienst op haar werk.
Behoefte van activators
'Activators' zijn er ontzettend goed in om hun ideeën en concepten in actie om te zetten. Ze hebben ook de vrijheid nodig om daarmee te experimenteren in de praktijk. Dit talent heeft ook behoefte aan autonomie en vrijheid om fouten te kunnen maken. Hoewel Anna een doener is, wordt ze niet alleen maar blij van opdrachten op de automatische piloot uitvoeren. Ze wil haar eigen ideeën de wereld in brengen en niet blindelings andermans ideeën uitvoeren.
Activators vinden het heerlijk om anderen te motiveren om in beweging te komen. Maar als ze lang in een omgeving werken waar ze deze behoefte, kracht en energie niet kwijt kunnen, kan dit leiden tot grote frustratie en apathie. Te lang op een plek zitten die niet bij je talenten past, kan zelfs leiden tot een burn-out: de ‘batterijen’ lopen letterlijk leeg. Ook krijgen ze dan vaak lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn. Dat komt ook doordat activators vaak maar blijven doorgaan, op te veel acties ja zeggen (die niet bij al hun talenten en drijfveren passen)en niet goed naar de signalen van hun lichaam luisteren.
Innovators die dingen gedaan krijgen
Ik zie dat veel vrouwen hun enthousiasme en zelfvertrouwen kwijtraken. Veel activators halen er zoals gezegd enorm veel energie uit als ze andere mensen in beweging krijgen en enthousiast maken met hun ideeën. Ze houden van de beginfase. “Wanneer kunnen we starten?” is een gedachte die dagelijks honderden keren voorbijkomt. Zíj zijn de mensen die dingen voor elkaar krijgen, want zij kunnen hun gedachten, ideeën en concepten in actie omzetten. Ze zijn vaak erg innovatief en voelen zich comfortabel bij de dingen die ze doen.
Ze zijn ook vaak ongeduldig. Je ziet ze vaak met hun pennen tikken en zullen de eersten zijn die ongeduldig op de knop van een lift drukken. Ook nemen ze makkelijk risico’s, hebben ze veel lef en zien ze vaak er het nut niet van in om alles uit te denken voordat ze in actie komen. Als eenmaal een beslissing is gemaakt, willen ze liefst meteen gaan handelen. Want actie is de realiteit. Hún realiteit.
Leren door te doen
Waar anderen bang zijn dat ze niet alles vooraf weten, kan dat de activator niet afremmen. Denken en doen zijn voor hen geen tegenovergestelden van elkaar. Doeners zien actie als de beste manier om te leren. De volgende stap dient zich dan vanzelf wel aan, aangezien er een continuë drang is om een volgende stap te zetten. Motto: “Je wordt niet beoordeeld op wat je zegt of denkt, maar op wat je gedaan krijgt.”
Tips om alles uit je actiegerichtheid te halen
Maar actiegerichtheid kan niet productief ingezet worden, als je het niet goed leert managen. Zelf heb ik 'actiegerichtheid' in mijn top 5 heb staan. Het is één van mijn grootste krachten in mijn ondernemerschap (in combinatie met mijn ideeënvorming). Maar na 7 jaar intensief met talentcoaching bezig te zijn geweest en honderden slimme ambitieuze vrouwen gecoacht te hebben, zie ik ook hoe eenzijdig gebruik van dit talent je zelfs in de problemen kan brengen. Elke talent moet je leren managen. Een goed ontwikkeld talent wordt een echt productief talent, wat je succesvol in kan zetten. Maar een niet ontwikkeld talent wordt een zwakte en kan zelfs tegen je werken.
Welke stappen kun je alvast zetten om dit talent productief in te zetten?
TIP 1. Vind je eigen pauzeknop
Activators moeten gewoon een idee omzetten in actie. Ze willen bij wijze van spreken 10.000 dingen tegelijk oppakken en hebben een intense behoefte om ideeën om te zetten in actie. Het zijn ook goede ondernemers. En waarschijnlijk zijn het ook de beste motivators ever. Net zoals mensen met het talent ‘Maximalisering’ denken zij dat er niks beters is dan in beweging komen.
Maar deze energie kan ook een zwakte worden. Je ongeduld kan ervoor zorgen dat je snelle en inpulsieve beslissingen neemt. Je kunt ook te ongeduldig zijn en de ander te veel pushen (als het talent nog niet goed gemanaged is) Soms is het ook belangrijk om de situatie te analyseren, te plannen en erover na te denken. Belangrijk om af te toe gewoon de pauzeknop in te drukken. Je hoeft niet elk idee om te zetten in actie. Of op elke uitnodiging actie te ondernemen. Belangrijk om te leren voelen of de actie ook echt bij jou passen. Kom ook regelmatig samen met mensen met bijvoorbeeld het talent analytisch, of behoedzaamheid die jou verschillende perspectieven kan laten zien.
TIP 2. Leer te Luisteren naar je intuïtie en gevoel
Omdat activators vaak veel lef hebben en dingen voor elkaar hebben gekregen, is het bijna onvoorstelbaar dat ze met hun actiegerichtheid vastlopen. Als ze echt vastlopen doordat ze burnout raken, diep ongelukkig zijn, geen voldoening meer uit hun werk halen, zich afgevlakt voelen, of de partner begint te klagen, is het belangrijk om andere delen van jezelf te leren kennen.
Als je de energie, behoeftes en valkuilen van het talent actiegerichtheid kent, kun je de volgende keer iets minder lang worstelen, eerder naar je gevoel en intuitie luisteren en het dus eerder signaleren als iets niet werkt. Je hoeft dan minder diepe dips te ervaren en gaat sneller bijsturen.
Neem niet alleen maar actie om de actie. Kijk ook of het bij jouw principes, drijfveren en andere talenten past. Voor activators is het belangrijk om eerst te accepteren wat er is, om van daaruit actie te ondernemen. Being is doing. Er gewoon zijn en emoties doorvoelen brengt je soms verder dan daadwerkelijke actie ondernemen.
TIP 3. Ken je andere talenten
Dingen opstarten en andere mensen in beweging brengen is iets waar je goed in bent Maar als je niet veel talenten in huis hebt die iets willen afmaken (finishing energy), kun je te vaak dingen opstarten zonder ze af te ronden.
Ik heb bijvoorbeeld achiever op nummer 1 staan, dus ik heb zowel finishing als starting energy. Als je geen finishing energie hebt, is het belangrijk om samen te werken met andere mensen die dat wél hebben. Zij kunnen ervoor zorgen dat het project ook de finishlijn haalt. Zij halen er wél energie uit om het project naar de eindstreep te brengen.
Activators zijn geweldig geschikt voor start-ups en zijn katalysators voor verandering. Ze voelen zich op hun gemak als in een continu veranderende omgeving . Het zijn personen die dingen voor elkaar krijgen. Ze haten discussies en tijdverspilling. Als activators inzicht hebben hoe ze hun totale pakket aan talenten kunnen inzetten, dan gaan ze als een speer. Met een paar stappen laten ze de meeste mensen al achter zich.
Zet al je talenten in
Herken je je hierin? In het Ontdek je Talent Masterstraject leer je hoe je al je top 12 talenten sucesvol inzet. Het vertelt je eenvoudigweg de juiste richting, zodat je de activator weer voor je kunt laten werken.
Doordat Anna gedwongen werd om op de pauzeknop te drukken, ontdekte ze andere talenten in zichzelf in dit traject. Talenten die ze lange tijd in zichzelf had onderdrukt, maar die ze nu nodig heeft en waar ze ook voldoening uit haalt. Alleen het actiegerichte gaf haar ook geen voldoening meer.
Ze heeft een nieuwe rol gevonden waar haar ‘out of the box denken’ en actiegerichtheid gewaardeerd worden. Met haar WOO (winning over others) kan ze ook gebruik maken van haar netwerk en wordt ze gezien voor wie ze echt is. Haar actiegerichtheid is nog steeds erg aanwezig, maar omdat ze nu ook geleerd heeft om naar haar gevoel te luisteren, pikt ze signalen die op haar pad komen sneller op. Binnen no time heeft deze actiegerichte vrouw haar leven de goede kant op geslingerd.
Go activator! De wereld heeft jou nodig.
*Belangrijke noot: De talenten worden in mijn blogs los behandeld, geïsoleerd. Maar kennis over het talent ‘actiegerichtheid’ op zichzelf doet geen recht aan de unieke persoonlijkheid van iemand. Mensen zijn een mix van meerdere talenten. En afhankelijk van die mix, komt een bepaald talent tot uiting. Dat verschilt dus per persoon. Maar om de talenten duidelijk te kunnen uitleggen, behandel ik per blog slechts 1 talent.
**©Copyright Strengths info Serracoaching
Veel vrouwen maken verkeerde loopbaankeuzes
Veel slimme ambitieuze vrouwen maken loopbaankeuzes gebaseerd op hun competenties (aangeleerde) talenten in plaats van hun natuurlijke talenten. Omdat ik dat zo zonde vind voor jou, maar ook voor de wereld, wil ik je inspireren om stappen te zetten. Daarom heb ik besloten om het komende half jaar de 34 talenten te bespreken in mijn nieuwsbrief. Wil je op de blijven en meer info over talenten ontvangen dan kun je je inschrijven voor de 'tips voor meer pit in je leven' of voor mijn e-boek hieronder.
Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.
Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’ Antonella Pagliaro
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.