Wat is mijn Talent? Een verrassende kijk op communicatie

Uncategorized Dec 01, 2017

Anna werkt nu vier jaar als advocaat en merkt dat ze steeds minder enthousiast wordt van haar werk. Tijdens haar studie keek ze er heel erg naar uit om met (en voor) mensen te werken, maar nu zit ze vooral met dossiers aan tafel. Ze wil iets anders. Ze is al een aantal keren van baan gewisseld, maar elke keer voelt dat nieuwe werk al gauw als een strijd tegen zichzelf. Ze is vaak geprikkeld en afwezig, en dat reageert ze vooral af op haar vriend. Uit het ontdek je talent masterstraject dat ze bij mij volgde, kwam naar voren dat communicatietalent bij haar hoog in de hiërarchie staat. Mensen met het communicatietalent kunnen prachtig hun gedachten onder woorden brengen. Kunnen zichzelf goed in woorden uitdrukken en hebben de behoefte om die continu – of in elk geval vaak - met anderen te delen. Want door te praten met andere mensen, komen zij tot inzichten.

Communicator met vlotte babbel
Meestal hebben ze de behoefte om dingen uit te leggen aan anderen, om dingen te beschrijven, om voor publiek te presenteren of te schrijven. Maar het gaat niet alleen maar om praten. Het clichébeeld van de communicator met de vlotte babbel ligt genuanceerder.

De communicator als story teller


Het gaat om hardop gedachten verwerken en dat kan in woorden, maar ook op andere manieren. Bijvoorbeeld in beeldende kunst, fotogratie, muziek of door te schrijven. Ideeën zijn slechts een begin. De communicator wil ideeën tot leven brengen met woorden, zodat andere mensen daar ook enthousiast van worden. Communicatietalenten kunnen simpele en zelfs saaie gebeurtenissen veranderen in prachtige, meeslepende verhalen; zij zijn geboren storytellers. De luisteraar hangt aan hun lippen.

Communicatie talent onbenut gelaten


Anna’s omgeving omschrijft haar echter als iemand die de kat uit de boom kijkt, ze komt verlegen over. Dat komt doordat zij als klein kind al heel goed in staat was om haar emoties onder woorden te brengen en daarover te communiceren. Daar had ze ook heel erg behoefte aan, maar haar familie gaf daar geen ruimte voor. Gevolg: Anna trok zich in zichzelf terug.

Opbranden in je baan

Aan de buitenkant lijkt ze verlegen en dus niet bepaald een vrouw met communicatie hoog op de talentenlijst. Maar aan de binnenkant is ze heel anders; daar bruist ze. Omdat ze geconditioneerd is om een leven te leiden dat niet bij haar past, is ze nu in een baan beland waar ze door opbrandt. Ze wilde wat anders en besloot haar talenten eens écht te ontdekken.

Haar talent wordt weer wakker


Bij mij ontdekte dat ze juist wél een communicator is. Vanaf het moment dat ze besloot om haar hart te volgen en haar baan op te zeggen, lijkt alles weer te stromen. Haar communicatietalent zet ze als vanzelf in en ze solliciteert op haar droombaan. Ze wordt aangenomen. Zij komt erachter dat ze in een sollicitatiegesprek zich juist heel makkelijk kan uiten. Op een relaxte manier. Bovendien is het een baan waar ze continu verschillende mensen ontmoet met wie ze kan communiceren en waar haar communicatietalent gewaardeerd wordt. Of eigenlijk zelfs van groot belang is.

Petra is manager van een groot team dat ze beter wil laten functioneren. Ze heeft daar al allerlei creatieve ideeën voor. Ze vindt het namelijk heel belangrijk dat mensen op hun plek zitten en dat ze zich gezien en gehoord voelen. Ze weet dat dat voor iedereen werkt. Zo krijg je een win-winsituatie.

People manager


Ze houdt regelmatig coachgesprekken met haar collega’s en ze ondersteunt hen om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. En zij kan als geen ander hun uniciteit verwoorden. Daar haalt ze haar energie uit. Maar zelf heeft ze totaal niet het gevoel dat ze wordt gezien in haar talenten. Haar eigen baas geeft nauwelijks tijd en ruimte voor Petra’s ideeën. Daar lijdt ze onder.

Haar communicatie behoefte weer serieus nemen


Zij komt er in het ontdek je talent mastertraject achter dat communicatie haar belangrijkste talent is. Dat wil zeggen dat haar behoefte om te communiceren het grootste is. En de voldoening die ze eruit haalt, is ook het grootste. Zij haalt de grootste energie uit coachen en workshops geven, maar daar is weinig ruimte voor. Zij vindt het geweldig om mensen een mooie beleving te geven; of dat nu op een bruiloft in een speech is of door een organisatie een gezicht te geven… of kwetsbare mensen een stem geven. Ze zit nog in de onderzoeksfase om te zien wat ze wil doen met haar talent. Maar ze weet dat ze wel iets anders wil doen. Ze wil meer authenticiteit voelen in haar werk en echt contact hebben met mensen.

2 verschillende soorten communicatietalent

Hieruit blijkt dan Anna en Petra allebei behoefte hebben aan communicatie. Maar het komt op een heel andere manier tot uiting in hun droombaan. De een heeft de behoefte om zoveel mogelijk verschillende mensen te ontmoeten en de ander houdt daar minder van en wil liefst 1-1 contact hebben en of met kleine groepen werken.

De kracht van Communicatie als losstaand talent

Mensen met het een dominant communicatie patroon  hebben de vrijheid nodig om zichzelf te uiten (verbaal en of visueel). Communicatie talent is een sterk patroon van denken, voelen en gedragen waarbij je continue je gedachten en ideeën onder woorden brengt. Continue vragen ze zich af wat voor voorbeelden, beelden en of metaforen ze kunnen geven als feedback op een gebeurtenis. Ze halen er ook energie uit als ze andere mensen kunnen inspireren met hun woorden en anderen mensen naar ze willen luisteren. Ze voelen zich ook gefrustreerd als ze hun ideeën en gedachten niet kunnen delen. Ze zeggen vaak wat er op hun hart ligt en wat ze voelen. Praten dingen snel uit en praten veel. Belangrijk voor mensen met communicatie talent om te beseffen dat andere mensen ook ideeën hebben. Blijf open staan voor standpunten van andere mensen die misschien niet zo snel hun ideeën uiten.

Communicatieprofessional en of medewerker worden?


Maar zoals je in de voorbeelden zag, is dat niet altijd zo. En het betekent al helemáál niet dat je met communicatietalenten alleen maar kan werken als communicatieprofessional zoals communicatiemedewerker, woordvoerder of campagneleider. Je kunt het ook op een andere manier inzetten. Voor jezelf en voor anderen. (Wil je weten hoe communicatie tot uiting komt bij jou? In een ontdek je talent masters traject ga je hier intensief mee aan de slag)

Mensen met communicatie talent kunnen gedachten goed samenvatten


Mensen met een dominant communicatie patroon hebben vaak een voorsprong op anderen, omdat ze zich goed kunnen uiten en hun boodschap helder kunnen overbrengen. Maar in mijn traject gaan ze inzien hoe ze dit talent ook voor anderen kunnen inzetten. Mensen met communicatie talent kunnen hun gedachten goed samenvatten en heldere presentaties geven met veel mooie voorbeelden en metaforen. Zodat de ander helemaal meegenomen wordt in hun verhaal.

Als je jij in dit communicatie talent herkent, ga dan de wereld in en express yourself!

Latent communicatietalent

Maar wat nou, als jouw talent verborgen is? En je nog niet een context hebt gevonden waar jij je communicatie talent kunt ontwikkelen en verfijnen? Nog niet weet hoe jij alles uit dit talent kan halen en jij, net als Anna, op het eerste gezicht geen communicator lijkt? Een manier om erachter te komen of jij communicatie als talent hebt, is je frustraties onder woorden brengen. Mensen met bijvoorbeeld een dominant communicatie patroon maken zich druk als ze zich niet gehoord voelen (Elk talent kan weer op een ander manier gefrustreerd raken.  Zo heeft elk talent verschillende behoefte's, externe en interne triggers, bijdrage's en valkuilen) 

Pak pen en papier of een computer en noteer:

Kun je een situatie benoemen waar je je gefrustreerd voelde?
Waar heb je behoefte aan in bovenstaande situatie?
Hoe voelt het voor jou om in deze situatie te zitten?
Hoe gedraag je je?
Onder druk ga jij je talenten vaak overdrijven dus krijg jij vaak te horen dat jij soms te veel praat dan kan het je communicatie talent zijn die in de ‘overdrive’ staat.
Waar wil jij graag waardering voor?
Voel jij je ongemakkelijk onder stilte’s?
Deel het met mij, hieronder of via mail  en dan bekijk ik met jou of het echt om een communicatietalent gaat.

Ik kijk uit naar je reactie!

Mariella

 Loop jij vast in je zoektocht naar die baan die echt bij je past?
Wil jij graag weten wat jouw talenten zijn en hoe je hier je geld mee kunt verdienen.
 Wil je zo snel mogelijk aan de slag met je talenten?
Wil je persoonlijke hulp en durf je het avontuur aan te gaan?
Geef je talenten een driedubbele upgrade. Ontdek welke blinde vlekken jij hebt als vrouwelijke banenzoeker en of ondernemer. Meld je aan voor mijn Talentscan en ontdek welke kansen er voor je zijn om door te breken met je talenten.

In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een Talentscan is niet zozeer een coachsessie. In dit half uur bespreken we wel wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op  te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan helpen met de 'ontdek je talent' trajecten die ik aanbied.  Het gesprek is dus bedoeld voor mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. Ook op financieel gebied. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij.

IK MELD MIJ AAN VOOR DE TALENTSCAN

Erachter komen waar je talenten liggen én er de waarde van gaan zien, werkt bevrijdend. Je kunt je focussen op beter worden, in een flow komen en je krijgt er meer eigenwaarde van. Ook krijg je beter inzicht in wat bij je past. Daarnaast heb ik geleerd dat het prima is als je het allemaal niet in een keer weet, er blijft veel te ontdekken en dat houdt het spannend. En dan nog iets.. Jaren was ik op zoek naar wat ik nou écht wou. Ja, iets met duurzaamheid ja. Iets met mensen… Mijn droom…. Pfff… En eigenlijk is het er ingeslopen; had het niet zo door. Maar mijn droom is nu vrij helder. En dat niet alleen: ik begrijp nu ook waardoor ik mezelf blokkeerde, waarom ik maar niet bij mijn droom kon komen. - Patty Kluytmans Amsterdam
Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro 
Zij liet mij inzien dat ploeteren en hard werken niet de enige manier is dat je je doelen kan bereiken. Door bewust mijn talenten(daar waar ik van nature goed in ben) in te zetten kan ik juist op een veel prettigere en snellere manier mijn doelen bereiken. Het fijne is dat Mariella als een soort van spiegel / tegenpool tegenover mij zat. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder, heb ik de baan die ik dolgraag wilde hebben en geniet ik weer van de dingen die ik doe en de resultaten die ik boek. Vera de Ree - Amsterdam

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.