Vind jij jezelf analytisch? Grote kans dat het om een ander talent gaat

Uncategorized Dec 02, 2017


“Ik ben eindelijk wakker geworden - en dat op mijn 40e!”, zegt Alexandra, een slimme vrouw met een goede baan als adviseur. Ze ziet nu wie ze echt is en wat ze kan, maar had die talenten tot nu toe onderdrukt, omdat ze aan de verwachtingen van anderen wilde voldoen. “Als je niet ploetert, telt je werk niet.” Een gedachte die vaak door haar hoofd spookt. En ook: “Als ik dingen niet goed kan beargumenteren, word ik niet serieus genomen”.

Veel van haar collega’s zijn analytische mensen die verwachten dat ze met rapporten, data en cijfers komt om haar advies te onderbouwen. Ze vindt dat een enorme energieslurper en zou die rapporten liever helemaal uit haar takenpakket zien verdwijnen. Toch ploft ze neer op haar bureaustoel; met tegenzin opent ze Excell. Braaf werkt ze deze rapporten tot diep in de nacht uit. Dit doet ze al jaren. Want tsja, ze is nou eenmaal analytisch, denkt ze.

Ze heeft namelijk meerdere wetenschappelijk bètastudies gedaan en werkt in een omgeving met hoogopgeleide mensen die op haar lijken. In haar studie werd van haar verwacht om analytisch te zijn, net als in haar werk nu. Geen haar op haar hoofd die denkt dat zij niet analytisch is.

En ja, ze kan het allemaal wel, ze kan zich als een analytisch persoon gedragen, maar ze haalt er geen voldoening uit en dit deel van haar werk – rapporten maken - begint haar steeds meer op te breken.

Hoe kan ze dat veranderen? Hoe gaat ze in haar eentje tegen die berg collega’s in? Tegen de bedrijfscultuur? Ze wordt al moe als ze aan die worsteling dénkt. Ze schakelt hulp in en komt bij mij.

Niet de enige

Alexandra is niet de enige die denkt ze analytische talenten heeft. Ik heb honderden vrouwen gecoacht de afgelopen jaren, en zie steeds weer dat het meestal om andere talenten gaan, die maken dat een vrouw zich analytisch noemt.

Dat komt met name door de betekenis van het woord ‘analytisch’ die mensen in het dagelijks leven gebruiken.

In vacatures bijvoorbeeld wordt veel gevraagd om analytische werknemers, terwijl vaak niet goed duidelijk is wat dat dan precies inhoudt, analytisch. Zes van de tien klanten die bij mij binnenkomen omschrijven zichzelf als analytisch maar als ik dan begin uit te leggen wat analytisch zijn precies betekent (mensen die houden van data, erg rationeel te werken gaan, alles willen onderbouwen met cijfers en feiten en daar graag patronen uit willen halen), kijken ze me aan met een blik die zegt: “Nee, dan ben ik toch niet analytisch.”

Bij deze vrouwen blijkt het in de praktijk blijkt om heel andere talenten te gaan, zoals:

organisatievermogen
verbondenheid
strategisch talent
En zo zie ik heel veel vrouwen geweldige kansen missen omdat ze hetzelfde probleem hebben als Alexandra: geen zicht op hun natuurlijke talenten (daar waar ze energie uit halen) en belangrijke keuzes baseren op aangeleerde talenten (competenties). 

Omdat ik dat zo zonde vind voor jou, maar ook voor de wereld, wil ik je inspireren om stappen te zetten. Daarom heb ik besloten om het komende half jaar de 34 talenten te bespreken in mijn blogs en nieuwsbrieven.

Er bestaan 34 talenten. Eén daarvan is Strategisch. Bij mij staat hij op nummer 10 en ik behandel ‘m in mijn blog van deze week. Lees mijn nieuwe blog en kijk of je jezelf in dit talent herkent. 

Alexandra en haar strategisch inzicht

Halverwege het traject maakt Alexandra de talententest. Strategisch talent staat op nummer 2 bij haar. En analytisch staat niet eens in haar top 20!

Ze heeft altijd de neiging gehad om ’strategisch zijn’ te veroordelen. Ze associeert het met gehaaid zijn – en dat is zij niet. Maar ja, ze is wél altijd anderen een paar stappen voor geweest en kan intuïtief en makkelijk de snelste en beste weg vinden naar succes. Ook wanneer er chaos heerst. Sinds de uitslag van de test kan ze wat positiever naar zichzelf kijken.

Strategisch talent is niet te leren

Het strategische talent is niet een vaardigheid die je iemand kunt leren. Het een kenmerkende manier van denken, een speciaal perspectief op de wereld. Wie dit heeft, ziet het grotere geheel. Je ziet verbanden waar andere mensen alleen maar complexiteit zien.

Heb je dit talent, dan bedenk je altijd verschillende scenario’s en vraag je jezelf altijd af ‘wat als…’. Dit soort vragen helpt je om potentiële obstakels te zien. Je ziet verschillende wegen naar Rome en je hebt instinctief door welke wegen nergens naartoe leiden. Die laat je dan ook het liefst links liggen. Je voelt vaak intuïtief heel snel aan wat de snelste weg is.

Als je in een bedrijf werkt waar beslissingen moeilijk kunnen worden veranderd, dan kost dat jou ontzettend veel energie als je weet dat die beslissing een doodlopende weg is. Mensen met dit talent hebben vrijheid nodig om risico’s te nemen en autonomie om halverwege bij te sturen.

Tips om strategisch talent te managen

Zoals elk talent moet ook dit talent gemanaged worden. Het heeft immers naast positieve kanten ook valkuilen. Met deze tips kun jij jouw talent leren inzetten op een manier die voor jou én je omgeving prettig is.

Tip 1. Maak bewuste keuzes

Met dit talent zie je niet alleen snel mogelijkheden, maar je ziet er meteen zó veel, dat het je collega’s en directe omgeving soms duizelt. Ook ben je vaak drie stappen verder. Dat lijkt positief. Maar als je collega’s je niet begrijpen, kan het talent je leegzuigen. Want dan moet jij steeds uitleggen wat je bedoelt en continu kleinere stappen nemen dan je gewend bent. Op den duur is dat heel vermoeiend.

Als je je talent om snel de juiste weg te zien niet leert managen, kun je hiermee onduidelijkheid creëren, irritatie en disconnectie bij je teamgenoten en zelfs bij je partner. Ook is het belangrijk dat je beseft dat je snel geïrriteerd kan raken als iemand anders niet snel ziet wat jij ziet. Iedereen heeft zo zijn eigen talent.

Tip 2. Betrek anderen bij jouw denkproces

Ook al kan jij veel verschillende dingen tegelijk doen: zorg ervoor dat je andere mensen erbij betrekt en het zelf ook volhoudt. Want niet iedereen is zo snel als jij. Blijf dus communiceren met je collega’s en vertel ze hoe je tot een bepaalde conclusie bent gekomen.

Het is ook belangrijk om andere mensen te motiveren en om goed de tussenstappen uit te blijven leggen en een manier te vinden om die tussenstappen duidelijk te maken.

Tip 3. Wees je bewust van je blinde vlekken

Mensen met strategisch talent denken vaak dat ze de beste optie in gedachten hebben. Maar ook zij hebben blinde vlekken. Het is belangrijk dat je ook andere standpunten meeneemt, aangezien die ook waardevol kunnen zijn. Je kunt immers ook te gefocust zijn op oplossing en te snel conclusies trekken.

Kortom: mensen met dit talent:

zijn briljante strategen
staan altijd klaar met een nieuw plan en komen goed mee in veranderende omgevingen
hebben continu uitdagingen nodig
Helpen teams, organisaties en andere mensen goede beslissingen te maken
Hebben een unieke manier om de dingen te zien
zien wegen waar andere mensen alleen maar problemen zien
Kunnen een leider zijn met hun ideeën
zijn besluitvaardig wanneer dat nodig is
willen snel en zelfstandig kunnen beslissen
zien (intuïtief) en door vragen te stellen de snelste weg naar het doel voor zich opdoemen
Heel anders dan analytisch talent

Dit staat ontzettend ver af van het analytische talent dat Alexandra dacht te hebben. Iemand met analytisch talent heeft feiten en data nodig, voordat hij of zij tot actie komt. Externe gegevens dus.

Analysten identificeren patronen aan de hand van data, feiten en research en halen er – in tegenstelling tot strategen als Alexandra - energie uit om daadwerkelijk bewijs uit feiten te halen. Zij zijn gek op spreadsheets met data, daardoor zien zij connecties. Zijn heel pragmatisch, kalm en hebben vaak logische conversaties. Ook hebben ze veel tijd nodig voordat ze overgaan tot een beslissing. 

Nu begrijpt Alexandra waarom rapporten schrijven haar zo ontzettend veel energie kost: het is helemaal geen talent van haar. Ze kant het wel maar merkt steeds vaker dat het haar alleen maar ontzettend veel energie kost en het gaat haar steeds minder makkelijk af. Ze stort zich het liefst in het diepe, leert door te doen, (daar spreekt ook haar leergierigheid) heeft continu uitdagingen nodig en werkt heel intuïtief (dus juist met innerlijke factoren).

Nu Alexandra zichzelf beter begrijpt aan de hand van haar talenten gaat het nu beter dan ooit met Alexandra. Ze werkt nog steeds op dezelfde plek, maar haalt nu veel meer energie uit haar werk, omdat ze steeds beter heeft leren aangeven wat zij nodig heeft. Haar collega’s denken daarover zelfs graag met haar mee; ze wist niet dat dat kon!

Altijd heeft ze zich aangepast aan wat de functie of een bedrijf van haar verwachtte. Dat doet ze niet meer, ze vertrouwt op haar intuïtie en talenten (visie). Ze voelt nu ontzettend veel, ziet enorm veel kansen en de energie en fijne dingen in haar leven stromen weer. Ze blijft steeds dichter bij zichzelf en ziet veel beter in welke valkuilen ze elke keer stapt. Ze voelt steeds meer een innerlijke kracht in zich wakker worden en heeft het gevoel dat ze weer aan het roer staat van het leven. Ze durft weer te dromen, heeft helder wat wel en niet bij haar past en kan weer genieten.

Niet alleen Alexandra had geen zicht op haar natuurlijke talenten; veel meer vrouwen weten niet goed wat hun sterke en zwakke punten zijn. Ze focussen op hun competenties en maken zo verkeerde carrièrekeuzes en verspillen zo soms tientallen jaren kostbare energie en tijd aan verkeerde loopbaankeuzes. Zo verliezen ze passie voor zichzelf en hun leven. Dat is onnodig. Wie haar talenten kent kan succesvol richting geven aan haar eigen leven.

Wil jij een ook een succesvolle koerswijziging in je carrière? Meld je aan voor de talentscan. 

In een persoonlijk gesprek van 30 minuten zoomen we in op je situatie. Een Talentscan is niet zozeer een coachsessie. In dit half uur bespreken we wel wat je huidige uitdagingen zijn, je leert wat je nodig hebt om je sneller te ontwikkelen en we gaan ook kijken wat er nodig is om je probleem op  te lossen of waar kansen voor jou liggen. En we stellen vast of ik je kan helpen met de 'ontdek je talent' trajecten die ik aanbied.  Het gesprek is dus bedoeld voor mensen die op dit moment er aan toe zijn om grote stappen te maken en echt te willen investeren in hun ontwikkeling. Ook op financieel gebied. De Talentscan wordt uitgevoerd door mij.

Ik ben ook erg benieuwd naar jouw verhaal. Wat heb jij meegemaakt? Welke vragen heb jij over Talent? Waar twijfel jij over? Wat heeft dat jou gekost? Wat zou jij terug willen lezen in een blog? Mail mij via [email protected] en ik geef je zeker antwoord op jouw vragen

Mijn ideeën en kennis stel ik graag voor je open! Een goed begin is om mijn gratis e-book 'Ongelukkig in je loopbaan? 10 tips om uit je comfortzone te stappen' te downloaden. Tevens ontvang je dan tweewekelijks gratis tips en artikelen in je inbox. Klik hier en er een verschijnt een inschrijfformulier waar je je kunt aanmelden.

Veel leesplezier. Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Wat jij mij hebt geleerd tijdens jouw sessies is om in te zien welke talenten ik heb. Zo leerde ik dat er aangeleerde en aangeboren talenten zijn. Grappig was om te ervaren waar ik deze in mijn leven geplaatst had en dat ik ze niet ten voordele van mijzelf inzette. Jij hebt mij geleerd om deze talenten bewust in te zetten zodat ze voor mij gaan spreken en mij energie geven. Jij bent in staat om de quote van Paolo Coelho te verwezenlijken, ’ we moeten vergeten wie we denken te zijn, om te kunnen ervaren wie we echt zijn’  Antonella Pagliaro

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.